Blog 26/2019 Vervolg Blog 25

Mijn laatste Blog is veel gelezen en heeft veel reacties gegenereerd. De meningen en reacties verschillen van mee eens tot niet mee eens. Mooi om te lezen is dat de lokale horeca ondernemers direct reageren en uitleg geven hoe het kan dat de situatie zo is in Franeker. Ik wil als eerste melden dat mijn laatste blog geen aanval op “de Doelen” is. De Doelen is een schitterende Horeca onderneming. Dat hij afgelopen zondag dicht was dat had achteraf een goede reden. De andere 51 weken is hij gewoon open op de zondag.

Mijn laatste Blog verteld juist de kwetsbaarheid van onze horeca. Ik zeg niet dat de gevestigde orde van horeca ondernemers niet goed zijn of niet goed hun best doen. In tegendeel, ik spreek juist mijn waardering uit. het gaat mij, en vele met mij om het geheel. het Franeker Centrum mist zijn gezelligheid. De verspreiding van de horeca is hier mede de oorzaak aan.
Als je deze meer centreert in het centrum dan versterken deze elkaar. Neem nu de Breedeplaats. Een prachtig plein in hartje Franeker. Echter maar 1 terras.
Waarom maken we hier niet een zogenaamd “horeacaplein” van. De panden er omheen bemensen met horeca ondernemingen. Een podium voor live muziek, grote terrassen. En ook de voorstraat. Waarom hier niet meer eettentjes met verwarmde terrassen?. Waarom de voorstraat niet iets anders indelen. De panden vanaf de Scapino tot Pepe bieden niets extra, s
Als je hier horeca zaakjes vestigt, afgewisseld met leuke winkeltjes dan kun je die (zon)zijde van de voorstraat autovrij maken.

De andere zijde kun je dan als parkeren gebruiken. En de auto’s via de Waagstraat weer laten vertrekken. Natuurlijk zijn dit allemaal wilde ideeën, en natuurlijk heb ik geen ervaring in de horeca. Maar ik ben wel iemand die veel steden gezien heeft. En ik ben wel iemand die luistert, en Franeker schreeuwt oom aanpassingen. Een uitbreiding van het horeca aanbod en een verandering van de infrastructuur daaromheen. We hebben de stad aantrekkelijk gemaakt voor “Boottoeristen” door de aanleg van steigers en aanlegmogelijkheden. Vervolgens bieden we de aanmerende boottoerist bijna niets. Hadden we niet een binnenstad architect of iets dergelijks? Waar is ie? op winterslaap?

Ik wil afsluiten door nogmaals aan te geven dat ik de gevestigde orde van “Horeca Ondernemers” niet aanval. Het zijn stuk voor stuk gedreven en bevlogen mensen. Ik vind het zelf dapper dat ze het aandurven met de vorige- en de huidige Gemeente. We hebben zo’n mooie historische stad. Laten we der ook wat mee doen.

Facebook Comments
Delen op Social media