Blog 38/2019 Oberschoppers

De maand april maakt sprongetjes heen- en weer. Zo is het prachtig lenteweer en zo worden we verrast door hagel en sneeuw. Ikzelf was dit weekeind op Vlieland. De Vuurtorenloop werd hier verlopen en we gingen vrienden aanmoedigen die mee liepen. Zelf is het lijf nog niet in die conditie om mee te doen en ook mijn vriendin was helaas uitgeschakeld door een domme actie van haar trainingsmaat op de kickbokstraining.
Zoals ik zei was het weer divers, zo was het zaterdag hagel en sneeuw maar zaten we zondag in zon op het terras.

Ik kijk even naar het nieuws en merk dat er eigenlijk weinig te melden is. Wat bij mij in het oog springt is het bericht van de de Oberschoppers in Praag. Wat een vrolijk vrijgezellenfeest had moeten worden eindigde in een drama en zelfs in de gevangeniscel. De Haagse broers Armin en Arash trapten een Ober in Praag in elkaar en worden nu verdacht van een poging tot moord. Dit laatste zal in alle waarschijnlijkheid onderuit gehaald worden en omgezet in poging tot doodslag. Dit is in het strafrecht natuurlijk een wezenlijk verschil.

Moord is met voorbedachte rade. Dan maak je plan om iemand bewust van het leven te beroven. Doodslag is als het in een opwelling gebeurd. Een vechtpartij zonder de bedoeling iemand te willen vermoorden. Mijn inziens is dit met de informatie die ik heb het geval. Een stel vervelende dronken gasten op een vrijgezellenfeest slaags met de lokale horeca. Een Ober die wat roept en de rapen zijn gaar.

Laat me duidelijk zijn dat ik elke vorm van geweld verafschuw, echter moet je dit soort gebeurtenissen wel in perspectief zien. Dat de mannen gestraft dienen te worden is duidelijk. Iemand zo zwaar toetakelen is niet normaal en een gepaste sanctie is dan ook niet meer dan normaal. Het strafrecht in Praag ken ik niet en ook het opleggen van diverse strafmaten is mij onbekend. Ik ben benieuwd wat de mannen boven het hoofd hangt maar gezien de publiciteit die het krijgt zal de Justitie aldaar een voorbeeld willen stellen.

Facebook Comments
Delen op Social media