Blog 45/2019 Moederdag.

Moederdag 2019, een dag die van origine ter ere van het moederschap was. Tegenwoordig word Moederdag in gezinnen gevierd met een ontbijtje op bed, cadeautjes en wat extra aandacht voor de moeders in huis. Ik heb vandaag veel auto’s voorbij zien rijden met gezinnen erin, bloemetje op schoot en een chagrijnige porum. Weer naar die ouwe toe. Een verplichting die gevoed word door de commercie maar niet over geslagen dient te worden. Mensen hebben vaak niet door dat het zomaar anders kan. Zomaar geen moeder meer om naar toe te gaan. Dan denk je vaak had ik maar even met een chocolade reep of een bloemetje die grijze doffer even bezocht. Even laten weten dat je aan haar denkt. Even een knuffel, een lauw bak koffie en een sloffe tompoes van de Hema.

Een dag als vandaag is voor de mensen zonder moeder soms erg zwaar of confronterend . Ze zouden graag bovenstaande tafereel nog 1 keer doen maar zijn nu verdoemd om naar een troosteloze begraafplaats te gaan om een bloemetje achter te laten. Ikzelf ben zo iemand. Ik vind het niet confronterend en heb der inmiddels vrede mee hoor. De 18de Moederdag zonder moeder. Een periode waarin een baby volwassen kan worden. Tijd heelt alle wonden en dan dus ook die van mij. Wel sta ik even stil bij haar. Denk ik even terug hoe ik mijn moederdagen vierde toen ze er nog was. Ik herinner me het geknutsel en de spanning van een ontbijtje maken.

Vanochtend was maar 1 van de 4 kids thuis. Die van mij waren bij “hun moeder” en de andere dochter bij een jarige vriendin. De overgeblevene heeft heerlijk de tafel gedekt en versiert met briefjes en cadeautjes voor haar moeder. Mijn vriendin, niet mijn moeder maar zeker heel speciaal. Ik zie de glunderende ogen van haar dochter wanneer de cadeautjes worden opengemaakt. Een geurtje, wat chocolade in een zelf geknutseld bakje, een zelf geknutseld bosje bloemen van thee-zakjes. Ik kijk ernaar vanaf de andere kant van de tafel. Naast de glunderende oogjes van het meisje twinkelen de ogen van mijn vriendin.


Facebook Comments
Delen op Social media