Blog 49/2019 DBF zoekt het hoger op.

En dan is het toch eindelijk zover. Bijna twee jaar nadat ik hem op mijn verjaardag kreeg zal de ballonvaart door gaan. Aan het einde van de middag belt de piloot dat het weer gunstig is en dat de ballonvaart door zal gaan.

Om 20:00uur verzamelen op het veldje van de Pim Mulierstraat. Nadat de ballon is opgeblazen en we klaar zijn voor vertrek gebeurd er even wat vervelends. 1 van onze mede reizigers komt ongelukkig ten val bij het betreden van de korf waardoor ze niet mee kan en zelfs opgehaald moet worden door een ambulance. Toch word er besloten om te gaan varen en de ongelukkige mevrouw word vervangen door een familielid. Vanaf deze plaats sterkte gewenst.

Snel stijgen we op en we zien de wereld in rap tempo kleiner worden. Franeker word van alle kanten zichtbaar en de herkenbaarheid van deze hoogte is groot. Recht over onze woning heen richting Menaldum.  Bovenin is het doodstil als verhitter uit staat. Met de snelheid van de wind varen we zoals het lijkt over een sprookjeswereld. Doordat we de snelheid van de wind hebben lijkt het alsof we stil staan. Ook lijkt het dat het windstil is.

Beneden hoeren we de mensen praten en de schapen mekkeren, Een luidde motorfiets is van verre te horen. Het schitterende onverwachte mooie helde weer doet de ballonvaart magnifiek zijn. Wat een ervaring om boven de huizen, kerken, dorpen en steden te zweven.

Een klein uur zweven we boven ons mooie Friesland richting Menaldum, Langs Leeuwarden richting Stiens waar we de landing inzetten. Onze piloot zet ons met een zachte landing neer om een vrij stuk weiland. De volgauto arriveert tegelijkertijd. De boer geeft toestemming om met de volgauto zijn weiland te betreden en we ruimen de ballon op.

Vervolgens worden zoals de traditie voorschrijft alle ballonvaarders tot adel verheven. Met een pluk gras op het hoofd knielend in de berm, een pluk haar in de fik en afgeblust met champagne.

Een aanrader voor een ieder die de kans en mogelijkheid krijgt dit een keer in zijn leven te doen.

Facebook Comments
Delen op Social media