Blog 51/2019 Maarten

Tropische temperaturen teisteren ons land. Temperaturen van ver boven de 30 graden lijken het kwik van de thermometer omhoog te drijven.
De zomer word heet en broeierig roepen en de weermannen. (en vrouwen).


De laatste dagen stonden en staan nog steeds in het teken van Maarten van Weijde. De olympische zwemmer is voor een tweede keer aan het proberen de 11-stedentocht te zwemmen. In 4 dagen zwemt hij met een snelheid van rond de 3 a 4 km/u door de Friese wateren. Klapwiekend met zijn lange armen doet hij een poging de begeerde 11 stempels te halen, de 11 die hij in zijn vorige poging niet bij elkaar kon sprokkelen.


Als echte Franeker stond ik ook aan de waterkant op de Spaarbankstraat. Tezamen met mijn vriendin en vele Franekers maar ook van ver daar buiten trotseerden wij de warmte. Hoempa muziek hielp ons hierin. Een steeds drukker worden Franeker verzamelden zich opdringerig. De eerste reddingsboten kwamen al aanvaren. De muziek loeide op en reporters, camera mensen en fotografen renden af- en aan. Een explosie van mensen als gevolg. Overal stonden Auto’s campers, motoren geparkeerd. De “Crew” probeerde angstvallig maar tevergeefs de mensenmassa’s te begeleiden. Verkeersregelaars stonden met klotsende oksel maar zonder enig resultaat de dirigeren. De Tornado die Maarten heette kwam eraan. Een gebulder en en gejuich laaide op en de bootjes dwarrelden door de Franeker Wateren. en ja hoor daar was hij het oog van de tornado. Maarten harden maar gecontroleerde klappen in het water van de lange gespierde armen stuwden de lange man voort. Prachtig Glijdend door het water. Zwaaiend als een getrainde zeehond wuifde hij naar de mensen massa. Een steeds harder geroezemoes. Gejuich en geklap. Zwermen mensen die met hem meeliepen. Foto’s en filmpjes werden er geschoten. En weg was ie. Gevolgde door diverse zwemmers van diverse steden.


De mensenmassa viel uiteen. De grote verkeersdrukte laaide op. Een weg banend door foutief geparkeerde voertuigen. Als een mierenhoop die overgoten werd met heet water spatte de menigte uiteen. Langzaam werd het weer rustig. Franker kreeg zijn oude gedaante weer terug. De zondagsrust was weer aanwezig. Maarten bedankt.

Facebook Comments
Delen op Social media