Blog 57/2019 Levenslang de bak in.

Holleeder is schuldig bevonden aan Vijf moorden, eenmaal doodslag en poging tot doodslag. Het gaat om de moorden op Holleeders vroegere kameraad en zwager Cor van Hout, vastgoedhandelaar Willem Endstra, crimineel Kees Houtman, kroegbaas en crimineel Thomas van der Bijl en z’n criminele rivaal John Mieremet en doodslag op botenhandelaar Robert ter Haak. Bij de aanslag op Van Hout kwam ook botenverkoper Robert ter Haak om het leven. Bij de aanslag op Endstra raakte diens zakenpartner David Denneboom gewond. Ook die poging doodslag op Denneboom acht de rechtbank bewezen.

Dit alles gebeurde in de periode van 2003-2006. Het OM (en dus ook de rechtbank) hecht vooral veel waarde aan de verklaringen van een forse stoet getuigen vanuit heel verschillende hoeken, onder wie kroongetuigen Peter la Serpe en Fred Ros maar ook de zussen Astrid en Sonja plus ex Sandra den Hartog. Ook hebben vrijwel alle geliquideerde slachtoffers tevoren hadden gezegd dat Holleeder hen wilde laten doodschieten.

De zaak is in mijn ogen gebaseerd op indirect bewijs. Getuigenissen en in het geheim verkregen opnamen. Een kanteling in de rechtspraak. Immers Holleeder heeft nooit iets bekend, niet real live en ook niet op band. Direct bewijs ontbreekt dus.

De vraag of ik het terecht vind? Ja gevoelsmatig wel. We weten allemaal dat ie schuldig is. Ook weten we allemaal dat het een crimineel is die eigenlijk zich niet vrij moet kunnen bewegen in onze maatschappij. Maar toch knaagt er iets. Overtuigend bewijs is er nooit gevonden. Het rust louter allemaal op getuigenverklaringen. Een hoger beroep is dus de volgende stap die de advocaat van Holleeder gaat inzetten.

Facebook Comments
Delen op Social media