Blog 64/2019 Stop dit is een overval!

En opeens weer actie in Franeker. Het Esso tankstation aan de Burgemeester J. Dijkstraweg werd gisteren overvallen. De overvaller gebruikte bij de overval een wapen waarmee hij de medewerker bedreigde. De man is er met een buit vandoor gegaan en vluchtte richting de AH.
Even werd gedacht door de politie dat hij de AH was ingevlucht?? Waarom. Wie vlucht er nu een winkel in vol met camera’s!! Deze gedachtegang begrijp ik niet maar de aanwezige politie heeft toch de winkel met hond doorzicht. Tot op heden is de overvaller nog voortvluchtig.

Een overval is een van de meest ingrijpende gebeurtenis waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Het gebeurt onverwachts en gaat vaak gepaard met veel geweld en bedreigingen. Er wordt door het bedrijfsleven veel schade geleden door overvallen, maar de grootste schade is niet uit te drukken in geld. De betreffende ondernemer of werknemer kan het voorval als trauma ervaren en hier ontzettend lang last van houden.

Wat te doen bij een overval? Hoe logisch het misschien klinkt, in paniek doet een mens soms gekke dingen. Probeer in elk geval rustig te blijven en je omgeving te kalmeren. Volg alle bevelen van een overvaller op en pleeg geen verzet. Lieg ook niet tegen de overvaller, dit kan gevaarlijk zijn. Probeer onopvallend het overvalalarm in werking te stellen, maar doe dit alleen als je zeker weet dat de overvaller je niet ziet. Vooral als een overvaller gewapend is moet je erg voorzichtig zijn met handelen. Geef geld en goederen af zonder tegen te stribbelen, en denk vooral om je eigen veiligheid. Benoem alles wat je doet. Als jij met je hand naar je broekzak gaat, weet de overvaller niet of je een sleutel gaat pakken of de politie wil gaan inlichten. Overvallers zitten vol adrenaline en hebben niet zelden drugs genomen om moed te verzamelen. Dit zorgt ervoor dat ze veel heftiger zullen reageren dan normaal. Observeer de overvaller nauwkeurig, stel een signalement vast en let op opvallende eigenschappen.
De Politie noemt deze methode het RAAK Principe.

R > Rustig blijven

A > Aanvaarden/accepteren

A > Afgeven van geld of goed

K > Kijken

Facebook Comments
Delen op Social media