Blog 82/2019. De Bloggende Belg, Antwerpen een stad in de steigers

Even een weekeindje weg richting Antwerpen. Een stad die bekend zou staan om zijn mooie architectuur, nog geen 3 uur rijden vanaf Franeker. De reis erheen was prima. Aangekomen bij ons vd Valk Hotel zag ik dat deze in de steigers stond. Ojee, maar de overlast die we hiervan hebben ondervonden was uiteindelijk gering.

Eerst inchecken en toen de benenwagen naar het centrum, om in het centrum te komen moesten we door de wijk Borgerhout. Een wijk die voornamelijk bevolkt word door moslims. Ik heb helemaal niets tegen op deze mensen maar ik had ze niet in deze grote getale verwacht en dan is het laten we zeggen. Indrukwekkend. Aankomende bij het centraal station was de westerse beschaving meer zichtbaar en dan voel ik me toch iets prettiger. 

centraal station Antwerpen

Het centraal station is echt fenomenaal, schitterende architectuur . Een aanrader. Door de stad lopende mistte ik toch iets. Het is kil, grauw en grijs en de hele stad staat werkelijk in de steigers. Dit vertroebeld het aanzien en de allure die de stad volgens mij echt wel bezit.  Een kleine smoezelige Pizzaria voorzag ons van een pizza en vlug weer naar het hotel . Morgen weer een dag. 

Deze dag begonnen we sportief, even 5 km hardlopen door het Boelaarpark. Even douchen en lunchen om vervolgens wederom richting centrum te gaan. Het vele in Arabisch gevoerde gesprekken waren we inmiddels gewend en op ons gemakje liepen we richting centrum. Even om het hoekje kijken bij Chinatown, even loeren in 1  van de vele chocolade musea. De grote immense historische gebouwen stonden allemaal in de steigers, op de achtergrond schieten als paddestoelen grote appartementengebouwen uit de grond. Trambanen werden aangebracht en infrastructuur werd aangepast. Nog steeds miste ik de gezelligheid en de schoonheid van de stad. Verder lopend kwamen we opeens wel in de schattige en gezellige straatjes en steegjes, opeens zagen we wel de bijzondere opbouw en de leuke winkeltjes. Echter nog steeds wat troosteloos, waar bijvoorbeeld Barcelona je op elk pleintje verwelkomt met muziek blijft het hier stil.

Achter het centraal kwamen we in de winkelstraat. De grote brede straat bomvol winkels van alle merken denkbaar, overal huurfietsen en steps race je voorbij. Ben je een echte shopper dan zit je hier goed. Wij dwalen rond en gluren en begluren alles en iedereen. De grote stad komt hier echt tot leven, en de kneuterigheid van de steegjes en straatjes achteraf maakt veel goed. De avond valt in en we pakken een lekker luxe restaurant en eten hier heerlijk. De terugreis richting hotel word een huurstep die je overal in de stad zo kunt pakken, unlocken met een QR code en hoppa gaan. De Nederlandse zuinigheid doet ons besluiten samen op 1 zo, n step te klimmen, hilarisch. 

elektrische Step (Bird)

De volgende dag checken we uit en gaan op de terugreis naar huis over Den Haag. Hier zou een fantastische Japanse tuin zijn. Aangekomen op de plaats van bestemming treffen we wel een tuin aan. Maar fantastisch is ie niet. De herfst is al aardig op weg dus de tuin is wat triest. De vele mensen maken de sfeer niet veel beter. Ook hadden we verwacht dat de tuin veel groter zou zijn. Niet echt top en dus vertrekken we snel weer na een heerlijke wandeling in het naastgelegen park. Even centrum Den haag in en we parkeren zowat onder het Binnenhof. Mag wat kosten maar dan heb je ook een mooi plekje. Het heerlijke terras-weer en de inmiddels rommelde buikjes trekken ons naar het eerste terras waar we een heerlijke salade nuttigen. Vervolgens even het rondje Den Haag doen. Alles wat er in Antwerpen ontbrak. Sfeer- en gezelligheid was hier ruimschoots aanwezig. Het prikkende zonnetje hielp hier overigens ook erg bij. 

Japanse tuin Clingendael

Resumerend: Antwerpen is mooie architectonische stad die je zeker gezien moet hebben. Echter was de periode misschien nu niet ideaal en was de stad compleet in de renovatie. Het grauwe en grijze waar men over spreekt herken ik. Al moet ik zeggen dat ik dat in veel grote buitenlandse steden ervaar waar ik ben geweest. Ik heb het al veel vaker gezegd. In Nederland klagen we veel maar het is hier ook echt goed geregeld. 

Facebook Comments
Delen op Social media