Blog 92/2019

Opnieuw is het onrustig in de Haagse wijk Duindorp. Vele jongeren in zwart gekleed en met capuchon op gooien vuurwerk in de richting van de agenten die zich moeten beschermen met schilden. Buurtbewoners zeggen dat het oorlog lijkt. Dit allemaal omdat er geen vreugdevuren meer komen in Duindorp. De organisatie heeft zelf de stekker eruit getrokken omdat ze niet konden voldoen aan de veiligheidseisen die de overheid stelt. Nou dan is het maar goed dat er geen vreugdevuur komt toch. Als ze niet kunnen voldoen aan de eisen dan is het dus niet veilig. En die jongeren die rotzooi trappen. De waterstraal erop. Afkoelen die pyromanen. 4 dagen is het al onrustig. Kom op man, optreden.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes liet vandaag weten het gedrag in de wijk onaanvaardbaar te vinden en passende maatregelen te zullen nemen. De jongeren zijn boos omdat de regelgeving voor de vreugdevuren in hun ogen veel te streng is geworden. Nee en door rotzooi te trappen denk je dat het opeens wel mag en kan. Stelletje pannenkoeken zijn het.

Met deze berichtgeving komt ook het hele vuurwerkdebat op gang. hoe lang mogen we zelf nog vuurwerk afsteken. Of gaat het net als in veel landen verboden worden en mag er alleen nog maar op bepaalde plaatsen en door gespecialiseerde mensen worden afgestoken. Ik denk dat we zeer binnenkort dit laatste krijgen. Ik denk dat onze kinderen nog geluk hebben en het zelf mogen afsteken. maar dat onze kleinkinderen alleen nog maar vanachter een lintje vuurwerk zullen kunnen aanschouwen.

Is het erg? Nee ik denk het niet. Net zoals met de zwarte pieten traditie zal deze traditie veranderen. Het is een gegeven dat tradities nu eenmaal veranderen. Het is wat het is en het is wat de tijd met zich meebrengt. Leuk? nee. Kunnen we er iets tegen doen? nee ik denk het ook niet. Gewoon accepteren en doorgaan is dan de beste optie. Ben ik moegestreden? Nee hoor maar ik priorteer wel in waar ik mijn energie in steek. En dat is niet in Zwarte pieten en vuurwerk.

Facebook Comments
Delen op Social media