D-Day. “Corona-Friesland-Franeker-Blog-20”

Dinsdag 21 april 2020, de 40ste dag (volgens mij) van de intelligente lockdown opgelegd door de overheid. Een surrealistische situatie die niemand zag aankomen. We blijven allemaal zoveel mogelijk thuis werd er gezegd en dat deden we. De vitale beroepen gaan aangepast aan het werk en nemen besproken veiligheidsregels  in acht. We blijven op 1,5 meter van derden. Alleen je gezin of huisgenoten waar je mee samenwoont behoren tot de mensen die je kunt vastpakken en aanraken. Voor sommige 40 dagen in isolement. Voor sommigen al vele dagen van geen inkomen. Het is een periode die je op afstand van elkaar zet maar toch ook weer dichtbij brengt.

Dag 40 en mijn 20ste zogenaamde Corona-Blog. Een soort dagboek om de vele lezers van mijn Blog te vermaken, te bereiken, te stimuleren, te ontroeren en soms te irriteren. Dat laatste nooit bewust maar ik heb in de loop van mijn “Blog”-carrière” geleerd dat niet iedereen mijn schrijfwerk kan waarderen of leuk vind. Ik trek me er meestal niet echt veel van aan. Het is mijn mening en die mag en kan ik uitten. Je hoeft het niet te lezen zeg ik dan. 1 klik en de tekst verdwijnt van je scherm.

Vandaag word door de media als D-Day genoemd. Vanavond komt Minister President Rutte wederom met een persconferentie. Om 19:00 uur zal hij op miljoenen televisie, telefoon en Ipad schermen zijn te zien. Hij zal het verloop na 28 a[pril gaan duidden . Wat mag er na 28 april? Gaat de horeca weer open? Mogen we weer sporten en misschien wel het belangrijkst wat doen (en mogen) de scholen?Maar wat betekent D-day? Vaak wordt gedacht dat het staat voor Decision-Day, maar het is een term die militaire planners gebruiken voor de eerste dag van een operatie. De vierde dag is dan bijvoorbeeld D +4. In het dagelijks gebruik is D-day echter 6 juni 1944, de eerste dag van de Slag om Normandië (operatie-Overlord), en het begin van de bevrijding van West-Europa. Om vandaag dus als D-day aan te duiden is niet heel gek. Vandaag komt er een beslissing. Worden we misschien iets bevrijd van de regels die ons kort houden (op ons haar na dan). Het is een spannende dag. Ik merk het ook aan mezelf dat ik toch nieuwsgierig ben. En hoewel ik bij een overheid werk en dus vrij dicht op het dagelijks lokaal bestuur zit heb ik nog geen inzicht in wat Rutte gaat zeggen. We wachten dus af. Houden ook vandaag weer even vol en laten ons vanavond informeren onder het genot van een goed glas wijn om te vieren of om de pijn te verzachten.

Facebook Comments
Delen op Social media