Dag van de arbeid. “Corona-Friesland-Franeker-Blog-22”

Vrijdag 1 mei, de Dag van de Arbeid! Een feestdag van de communistische en socialistische arbeidersbeweging. Deze dag vindt elk jaar plaats op 1 mei. De datum kan in sommige landen afwijken. In bijna alle Europese landen is 1 mei een officiële feestdag, behalve in Nederland. Katholieken vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider. De invoering van de achturige werkdag ligt aan de grondslag van de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging. De koning van het Engelse Koninkrijk Wessex verkondigde voor het eerst de gedachten voor een evenredige etmaalverdeling. Onder de Engelse ambachtslieden werd de eis om slechts acht uur per dag te werken veelvuldig goed gehoord.

De dag van de arbeid en veel mensen zitten thuis, De corona crisis lijkt op zijn retour. Het Aantal IC opnames mindert en ook het aantal zieken lijkt te dalen.  Voorzichtig aan lijkt het maatschappelijk leven zich weer te ontwikkelen. En eigenlijk is dat vreemd. De maatregels zijn op een paar na niet versoepeld maar toch voelt en denkt iedereen dat er weer meer kan. Op gepaste afstand word er weer met elkaar afgesproken. Ook winkels en andere ondernemingen openen met aangepaste voorzorgsmaatregels hun deuren weer. Na 7 weken van beknibbelen en zoveel mogelijk thuisblijven nemen we weer stappen in de goede richting.

Maar is dit wel zo? Er is nog steeds geen vaccin en/ of medicijn. Onderzoek bewijzen niet dat bijvoorbeeld kinderen het niet kunnen krijgen of overdragen. En toch vertrouwd de overheid het, om de kinderen toch weer deels naar school te laten. Sommigen noemen het dat de overheid experimenteert met onze kinderen.  Dat lijkt me niet. Als ze het niet vertrouwen doen ze het niet. Tevens heeft het kabinet bewezen voorzichtig om te springen met onze gezondheid.

Voorzichtig willen we weer kijken naar de toekomst en druk word er dan ook gespeculeerd hoe deze “nieuwe” maatschappij eruit moet gaan zien. De meerder genoemde 1,5 meter maatschappij.  Zolang er geen vaccin is zal dit zeker de realiteit zijn. We kunnen niet anders denk ik. Zodra we het virus kunnen bestrijden zal mijn inziens deze regel kunnen worden afgezwakt. Extra hygiëne zal wellicht blijvend zijn, en de wens van de consument zal misschien meer ruimte blijven.

Ik werk nu al 7 weken thuis en ook mijn vriendin. Via de computer kan ik gewoon alles doen en het contact met mijn collega’s en zakelijke contacten gebeurd via telefoon, skype, zoom en MS-teams. Werkt prima en het scheelt me ontzettend veel reistijd en fileleed. Ik ben dan ook zeker van plan om deze manier van werken echt deels ook na de crisis te zullen gaan gebruiken. Van file’s en parkeerproblemen zullen er ook na de crisis zijn. Verwacht word dat mensen straks liever met eigen vervoer gaan dan met de trein. Ook het thuiswerken zal meer gaan worden. We hebben gezien dat het in veel gevallen werkt. Dus waarom niet? Onze werkplek is ingedeeld met een zogenaamde flex-factor. Per tien medewerkers zo, n 6 werkplekken.

Nee mijmeren over de toekomst dat is leuk, en wat onze vernieuwde toekomst gaat brengen is ronduit onbekend. Speculeren is het enigste wat we kunnen doen? Wat denken jullie. Wat blijft er na de crisis en wat komt niet meer terug?

Facebook Comments
Delen op Social media