De Bloggende Berliner deel 2

Na een redelijke nacht ( je eigen bed ligt toch het lekkerst) vervoegen we ons bij de rest van de mensen in de ontbijtzaal. Het is ruim opgezet dus vechten om een tafel is niet aan de orde. Een heerlijk ontbijt doet ons energie geven en we halen de fietsen uit de auto. We gaan op de fiets Berlijn verkennen en we hebben er zin in.

Ik ga hier niet de hele dag verslaan maar pak er wat dingen uit. Voorafgaande de reis had ik het idee dat de Duitsers de oorlog maar wat graag wilde vergeten. Ik had het mis. De gehele stad staat in het teken van vroeger. De oude gebouwen hebben allemaal een verhaal. Wat indruk op me maakte was het “memoriam to the murdered Jews of europe” . Ook wel het Holocaustmonument genoemd. 2711 in hoogte variërende betonblokken staan op een golvende ondergrond. Er doorheen lopend maakt je ietwat gedesoriënteerd, een gevoel wat de joden moesten hebben als ze op de concentratiekampen tussen de barakken doorliepen.

image

 

Naast de vele mooie gebouwen kan je natuurlijk ook niet om de Berlijnse muur heen. Overal in de stad zie je nog stukken, en overal in de grond is een baan gemaakt waar de muur heeft gestaan. Het is bijna onwerkelijk als je naast de muur staat, dat deze werkelijk bedoelt was om het westen van het oosten te scheiden. Mensen die desondanks toch trachten de muur over te afgaan werden zonder pardon geëxecuteerd.

Zoals ik zei kent Berlijn ook veel mooie gebouwen, bruggen en andere zaken. De architectonische hoogstandjes zijn bijvoorbeeld bij het Sony centrum goed te zien. Nieuw tegen oud en oud tegen nieuw. Prachtig. Wat opviel was dat de gehele stad under construction is, overal zijn ze met de infrastructuur bezig en veel van de bezienswaardigheden staan in de steigers. Desalniettemin allemaal schitterend.

Hier typend krijg ik vanuit Nederland het bericht dat mijn kinderen weer veilig thuis zijn. Ze zijn met hun moeder naar de Belgische Ardennen geweest. Nog vol van mijn citytrip dwalen mijn gedachten even af. Even ben ik helemaal weg, en dan weer terug op aarde. Ze hebben het prachtig gehad en de oudste zoon is nu alweer jaloers dat ik in Berlijn zit. Ik ga Maandag weer naar Nederland, maar morgen eerst nog genieten in Berlijn..

Facebook Comments
Delen op Social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.