De sfeer wordt grimmiger. “Corona-Friesland-Franeker-Blog-19”

Het is zaterdag en ik word iets na 08:00 uur wakker. Zoals elke dag doe ik mijn horloge om en pak mijn telefoon om te kijken wat voor weer het word, en wat er op de socials en in het nieuws geschreven word. Door Facebook heen scrollend merk ik dat steeds meer mensen in opstand lijken te komen. Daar waar we eerst begripvol over de genomen maatregels spraken is het nu meer laten zien dat de maatregels overbodig zijn en soms ronduit flauwekul. De verspreiders van deze maatschappelijke onrust  zijn veelal ondernemers die direct met maatregels te maken hebben. Ondernemers met zogenaamde contactberoepen, horeca ondernemers enz. enz. Begrijpelijk want deze mensen worden keihard geraakt en zien een versoepeling van de regels graag tegemoet a.s. dinsdag tijden de persconferentie. Zo is er bijvoorbeeld in Leeuwarden een uitbater van een  kroeg beboet die de regels aan zijn laars lapte, €4350,- . bam, daar moet ie heel wat biertjes voor tappen.

Maar naast Ondernemers en andere economische  getroffene van het virus zijn er ook gewoon burgers die zich gaan verzetten.  Doordat de maatregels inmiddels vijf weken duren zie je dat de spanningsboog verdwijnt en dat de noodzaak op de achtergrond verdwijnt. Mensen  gaan toch weer er op uit. Gaan als “gezin” te shoppen en beginnen in complot theorieën te geloven. Ook termen als straks beslist de overheid nog van hoe laat we naar de wc mogen passeren de revue.. Mensen doe dit niet, we hebben er helemaal niets aan. We hebben helemaal niets aan een maatschappij die in opstand komt.

Laat me duidelijk zijn dat ook ik het verschrikkelijk vind wat er momenteel gebeurd. En dat er ook ontzettend veel ondernemers en andere economische getroffene zijn die wel stinkend hun best doen. Creatief zijn, en zich strikt houden aan de regels. Hulde voor deze mensen.!!  Ik heb veel getroffen ondernemers aan de lijn. Veel schrijnende en verdrietige verhalen. Ook ik heb kinderen thuis zitten die niet naar school kunnen en geen sociaal contact kunnen hebben met vrienden en vriendinnen. Ook ik hoop voor hen dat we straks weer iets meer vrijheid krijgen. Maar mensen laten we nu met zijn alleen niet tegen de overheid en de regels aanschoppen. Blijf zoveel mogelijk thuis, of in je eigen omgeving. Ga der alleen (alleen) op uit om een noodzakelijk boodschap te doen.  Want ook ik zie namelijk nog steeds mensen ziek worden om me heen. Ik zie nog steeds mensen overlijden. Ik hoor nog steeds dat ziekenhuizen nagenoeg vol zitten en dat zorgpersoneel de klok in het rond moet werken om mensen te kunnen helpen.  Laten we AUB volhouden. Laten we thuis blijven. Recreëren, samen sporten, erop uit dat komt wel weer. Nu even niet. Hoe vervelend het ook is. Laten we elkaar op een gepaste toon en gepaste afstand aan spreken. Laat de volwassenen hun kroost binnen houden. Alleen samen komen we hier door heen. Alleen samen bepalen we de duur van deze intelligente lockdown.

Facebook Comments
Delen op Social media