Dodenherdenking. “Corona-Friesland-Franeker-Blog-23”

Vandaag herdenken we alle slachtoffers die gevallen zijn in alle oorlogen van de wereld. Soldaten die zijn omgekomen bij vredesmissies. Maar ook herdenken we vandaag de slachtoffers die gevallen zijn door de Corona. Toch een hedendaagse strijd die we aan het voeren zijn. Niet te vergelijken met de oorlog trouwens maar wel iets waar we nu mensen door verliezen en waar we sowieso verdriet om hebben.

Het is de 8ste week van de lockdown zoals Nederland hem kent. Wel met versoepelingen maar nog steeds zijn vele Nederlanders aan huis gekluisterd en zijn vele mensen niet of nauwelijks aan het werk. Voor de jeugd lijkt er licht aan het einde van de tunnel. Aanstaande maandag gaan de basisscholen weer open en kunnen de kinderen deels weer naar school. Eindelijk weer even onder leeftijdsgenootjes en even weer in een andere omgeving. Mijn kinderen zijn er aan toe, en ik denk vele met hen.

Wel hoop ik dat de versoepeling doorzet na 20 mei. Als ik afgelopen dagen om me heen heb gekeken en in het nieuws heb gelezen kunnen wij Nederlanders ons maar slecht aan de maatregels houden. Drukke straten- en pleinen. Wederom bossen en stranden op last van de gemeente gesloten. Overal waar ik om me heen keek- en luisterde was het druk. Hoe moeilijk is het nu om gewoon thuis te blijven? Er alleen uit te gaan als het echt niet anders kan? En als je een boodschap of iets dergelijks gaat doen, doe dat even alleen, en gericht op je doel af. Ga niet funshoppen. Ook de recreant begrijp ik niet. Zijn die nu echt zo dom en naïef? Lijkt me niet toch.  En straks weer lopen klagen als het slot er weer op gaat.

Ik heb ook wel een idee hoe het komt. De overheid geeft verschillende signalen af natuurlijk. Omwille van de economie sluit hij bepaalde sectoren niet geheel. Denk aan Detailhandel, maar ook de horeca mag een afhaal systeem doen waardoor er toch mensen van A naar B beginnen te reizen. Ikea’s heb ik het in een vorig Blog over gehad. Is dit nu echt noodzakelijk. Ook campings e.d. mogen open en bezoekers zijn welkom als ze zelfvoorzienend zijn. Nogmaals ik begrijp echt het idee erachter maar of het verstandig is? Of het echt meehelpt met een snellere oplossing tegen het virus. Ik vraag het me af. Er is nog geen vaccin, Er is nog geen medicijn. We zijn er nog niet.

Waar ik helemaal schijtziek van word is niet het virus (ja ook wel, hangt me de strot uit) maar vooral de overheid haters. De complot theorie denkers, de anti lockdown demonstranten.  Net alsof de overheid met plezier de economie stil legt. Alsof ze het leuk vinden wat er allemaal speelt nu. Alsof MP Rutte avonds in zijn eenpersoonsbedje lekker in zijn vuistje ligt te wrijven van “wat help ik Nederland lekker naar de klote”. Kom op mensen we zitten allemaal In hetzelfde schuitje, en ja sommigen van ons worden harder geraakt dan de andere. De één verliest zijn geliefde. De andere verliest zijn bedrijf. Verschrikkelijk allemaal. Dat meen ik oprecht.  Maar laten we met zijn allen de schouders eronder blijven zetten. Laten we met zijn allen onze overheid vertrouwen. Laten we met zijn allen het virus op een juiste wijze bevechten en niet elkaar. Daar heeft echt waar niemand wat aan. Laten we ons alstublieft houden aan de maatregels. Laten we zoveel mogelijk thuisblijven. Hou afstand, Nies in je elleboog. Het zijn simpele maatregels, en ja ik weet met voor sommige grote (financiële, psychische) gevolgen. Maar laten we volhouden.

Laten we zoals afgesproken vandaag anders dan voorheen de gehele dag de vlag halfstok hangen. Laten we de mensen herdenken, een ieder voor zich. Gevallen in oorlogen, vechtend wellicht voor onze vrijheid. Ja vrijheid want dat hebben we nog steeds. We leven niet in dictatuur. Nee we leven nog steeds in vrijheid. En ja we hebben momenteel maatregels maar ik zie geen militairen op straat. We mogen nog steeds doen wat we willen. Op gepaste afstand met elkaar. En persoonlijk hoop ik dat vandaag alle haters, negatieveling, complot theoriedenkers  en dwarsbongels even naar al die vlaggen in Nederland kijken en denken van ….shit… ja.

Facebook Comments
Delen op Social media