Het zijn de kleine dingen die het doen.

Iets verder in de tijd en de mensen van de contact-beroepen zijn druk doende om hun zaken voor te bereiden op de grote her-opening. Ikzelf heb de manen ook niet geknipt of afgeschoren dus een bezoek aan mijn kapper is geen overbodige luxe. De telefoon gaat en daar is ze al. Een afspraak is snel gemaakt, over vier weken ben ik aan de beurt. Prima!, de drukte bij haar is niet een probleem. Ze kan- en wil het aangaan. Over enige tijd loopt een gedeelte van Franeker er weer toonbaar bij.

Pijn doet het de horeca-en andere branches die nog dicht moeten blijven. Waarom geen Biertje op een terras kunnen nuttigen maar wel 15 minuten door een kapster aan je hoofd lopen pielen word er op de socials geroepen. Begrijpelijk natuurlijk. Ook de sportsector vind het onbegrijpelijk. Juist sport is nu belangrijk om gezond, fit- en daardoor weerbaar te blijven. Het is onverkoopbaar en voor de getroffene ondernemers niet uit te leggen. Toch moeten we nog even op deze manier door. Door naar een maatschappij die weer meer open kan. Een gevaccineerde bevolking beschermd tegen het virus.

Niets hebben we er nu aan om op de barricade te gaan staan. De figuurlijke zwarte piet uit te delen aan hen die moeten beslissen en besturen. Ik ben der van overtuigd dat “ zij” er alles aan doen om zo snel mogelijk naar een normale samenleving te gaan. Een samenleving die naast Fysiek ook Emotioneel en economisch floreert. Een opbouwende maatschappij met een goed toekomst perspectief. Ik ben niets niet slaafs maar sta als overheidsfunctionaris in de stand van meewerken en zo snel als mogelijk het virus te bedwingen. Deze onzichtbare vijand kan verslagen worden mits we ons allen inzetten. Niet toch doen. Niet met zijn allen het Vondelpark bestormen en al knuffelend en handenschuddend elkaar begroeten.

Ook de frontman van FvD moet zich kapot schamen en stoppen met zijn struisvogelpolitiek. Dit soort lieden zijn ontzettend gevaarlijk en kunnen een achterban creëren die je niet wil. Als je als politicus het er niet mee eens bent, prima. maar je hebt je te houden aan de regels en ook als voorbeeldfunctie fungeren. Het oproepen tot weerstand en gedoe helpt niemand, en al helemaal de Nederlanders niet.

Vandaag ( en ook gisteren ). Was het schitterend weer. Hoewel de temperatuur rond de 10 graden bleef steken was een jas nagenoeg niet nodig als je iets uit de wind bleef. In de luwte kon je prima van het zonnetje genieten en zelfs een licht gebruind huidje oplopen. Een warme kop koffie en her- en der een koud biertje kon prima. Lichtelijk konden we proeven van een aankomende lente. Zomerse straaltjes prikten stiekem op het witte corona velletje. Vlinders vlogen sporadisch rond en de vogels leken harder te fluiten dan de dag ervoor. Een openbrekende wereld. Mensen gluurden voorzichtig naar buiten, pakte de benenwagen of het ijzeren rijwieltuig.

Ook ik ben op pad geweest. Even de de provincie in, picknicken op de Mirnserklif, wandelen in het rijsterbos, uitwaaien op de Reade Klif om afsluitend in Stavoren nog even rond te dolen. Als toerist in eigen land…wat zelfs provincie. Een prachtige omgeving, waar nu nog redelijke de gevraagde afstand gewaarborgd kan worden. Waar je nodig vrij rond kan lopen zonder het risico te lopen om besmet te worden. Een lekker verpakt ijsje kunt nuttigen en heerlijk kan genieten. Een middag op pad lijkt een week op vakantie wanneer je terug komt. Aan je vertrouwde eetkamertafel aanschuift en een kop koffie inschenkt. Het zijn de kleine dingen die het doen zongen Saskia en Serge. En wat hadden- en hebben ze nog steeds gelijk.

Facebook Comments
Delen op Social media