’Jos Brech niet voor moord vervolgd’

Telegraaf kopt in met de headline: “Jos Brech niet voor moord vervolgd”. Natuurlijk wekt dat direct mijn nieuwsgierigheid. Hoe kan het nu dat zo, n smeerlap de dans van levenslange opsluiting ontspringt?  Dit komt doordat de raadkamer van Limburg de moordverdenking heeft geschrapt omdat er onvoldoende bewijzen zijn voor een zogenaamd “vooropgezet plan”. Zo, n plan (voorbedachte rade) schrijft de telegraaf is het verschil tussen moord (levenslang) en doodslag (15 jaar).

Jos Brech word verdacht van de doodslag, een zedendelict en ontvoering van Nicky Verstappen. Een zaak die breed uit word uitgemeten in de pers en waar Misdaadjournalist Peter R. de Vries bovenop zit. Dus doodslag. Was is het verschil met moord. Met doodslag wordt doorgaans bedoelt “het door geweldpleging doden van een persoon. Moord is het op onwettige wijze opzettelijk beëindigen van het leven van een ander. het strafverzwarende element in deze is dat er sprake is van een vooropgezet plan het zogenaamde voorbedachte rade. Vaak gebruikt men ook de term “moord met voorbedachte rade” dit is dus dubbelop. Moord is altijd met voorbedachte rade anders noemen we het dus doodslag.

Dan ga je terug naar deze zaak en denk hij wilde hem Nicky niet doden. Volgens onderzoeken is Nicky waarschijnlijk om het leven gebracht door verstikking/verwurging. Ik denk dan gelijk wilde hij hem laten gaan dan. Ik denk namelijk dat deze smeerlap wel degelijk onder voorbedachte rade handelende. Hij heeft alvorens bedacht Nicky te ontvoeren, verkrachten en te vermoorden. Ook het hebben van kinderporno duid op de geestelijke toestand van deze man. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat “zoals het nu lijkt” hij maar maximaal 15 jaar kan krijgen voor de moord/doodslag. Daarnaast zal hij natuurlijk ook nog kunnen worden veroordeelt voor het zedendelict en de ontvoering. Voor “opzettelijk wederrechtelijk vrijheidsberoving” zoals ontvoering juridisch word genoemd staat 12 jaar wanneer er sprake is van de aanvulling “met de dood tot gevolg”. dat zou dus 15 + 12 zijn. tenminste als je deze bij elkaar op mag tellen.

De familie  van Nicky is op de hoogte en begrijpt dat doodslag het hoogst haalbare is. Peter R. de Vries laat dit namens de familie weten. Ik vind het rationeel gezien begrijpbaar echter emotioneel kan ik er niet bij. Ik hoop dat deze man niet meer op vrije voeten komt.

Facebook Comments
Delen op Social media