Kijken naar de toekomst

Door elke dag dat je naar het verleden kijkt mis je er één van de toekomst. Ik bedoel we kunnen terugkijken naar ons leven en zien wat allemaal slecht- en fout is geweest of we kunnen kijken naar de toekomst. Hoe gaan we het goed- of beter doen. We zitten in een tijd van onzekerheid. De Pandemie heeft velen van ons genoeg gekost. Financieel maar vooral ook mentaal en zelfs fysiek. We zijn mensen verloren, gevoelens kwijtgeraakt en ons vertrouwen is beschadigd. Er lijkt nu een sprankje hoop aan de horizon te glinsteren. De maatregels lijken nagenoeg te verwijderen wat vele van ons weer motivatie geeft om verder te gaan. Zoals vaker gezegd heb ik er weinig last van gehad. Ik kan goed thuiswerken en de luxe dingen in het leven heb ik even opgeschoven. Dat mijn leven even heeft stil gestaan is niet erg.

Maar je zal 15 á 16 jaar zijn en de wereld die net wat voor je open ging sluit opeens. Je eindexamen doe je maar 1 keer, stappen op je 17de doe je echt alleen op je 17de en dat is toch anders dan dat je 20 bent. Wij volwassenen moeten dat begrijpen dat de jeugd echt super hard geraakt is. Alle zaken die je op bepaalde leeftijden moet moet(en kan) doen konden opeens niet meer. Mijn zoon wordt dit jaar 18 jaar, hij was nog 15 toen de pandemie zich ontvouwde. Hij is van kind naar puber getransformeerd bij zijn ouders op de bank. Hoe dan? Nou omdat het niet anders kon. Dan ontwikkel je anders, dan ontwikkel je niet op manier zoals ik bijvoorbeeld ben ontwikkeld. Ik was tussen mijn 15de en 20ste van god los. (nou ja misschien iets overdreven) maar ik heb het er wel van genomen. Op mijn 18de was ik met andere zaken bezig dan dat mijn zoon nu is.

Ik ben daarom ook blij dat er dat sprankje hoop nu is. Dat Kuipers nu daden bij de woorden zet. Corona is onder ons maar zoals de laatste variant heeft laten zien waren de bijwerkingen van het medicijn slechter- en erger dan de kwaal. De quarantaine plicht verlamde de maatschappij terwijl de kwaal in vele gevallen een lichte hoofdpijn- of snotneus was. Daarom hoop ik nu dat ze geleerd hiervan hebben en het virus nu ook zo gaan behandelen- en bestrijden. Mijn advies en velen met mij. Ben je niet fit dan blijf je thuis. Draag op drukke plekken een mondkapje. Geef geen handen- en kus elkaar niet als nodig. Sowieso momenteel “not done”. Denk nuchter na.

We moeten gaan kijken naar de toekomst. Daar is waar we heen willen. We moeten mijn inziens stoppen met fakkeltochten en andere onzin. Laten we ons bezig houden met herstel. Laten we onze energie steken in de heropbouw van onze maatschappij. Misschien met af- en toe een pas op de plaats. Dat is wat het is. Maar laten we ons niet verleiden in polarisatie en ellende. Het is niet tegen elkaar maar met elkaar. Laten we van verkeerd genomen besluiten leren. Hand- in hand richting de toekomst, in sommige gevallen met 1,5 meter afstand. Doe wat goed is en denk om elkaar.

Facebook Comments
Delen op Social media