Kleine stapjes. “Corona-Friesland-Franeker-Blog-21”

Wereldwijd zijn ruim 177.000 mensen overleden aan de gevolgen van het uit China overgewaaide coronavirus, al ligt het werkelijke aantal hoger. Het dodental is in een periode van twee weken ruim verdubbeld. Ruim 2,5 miljoen mensen zijn voor zover bekend besmet. Dat meldt de Johns Hopkins University. En toch durft de regering de regels ietwat te versoepelen. Vooral voor de jeugd- en jong volwassenen. Vanaf dinsdag mogen deze groepen weer buiten sporten. Kinderen t/m 12 jaar ook in groepsverband zonder de 1,5 meter in acht te houden, de kinderen tot 18 mogen wel georganiseerd sporten zolang zij wel die 1,5 meter behouden. Gelukkig nu kan de jeugd tenminste weer wat meer zijn gang gaan. Ook de basisscholen gaan weer open. Niet compleet maar op een gepaste manier zodat het niet te druk word. Hoe precies, dat is aan de scholen zelf en zal dus voor iedereen anders zijn. Mijn kinderen zijn blij. Doordat de scholen weer open gaan is af- en toe spelen met een vriendje of vriendinnetje ook weer mogelijk. Leuk!

Voor de volwassenen veranderd er niet veel. Wie thuis kan werken werkt thuis, 1,5 meter is de standaard, boodschappen alleen doen en overall, blijf zoveel mogelijk thuis! Ga niet te veel op pad. Als je gaat ga alleen in je eigen buurt, en hou gepaste afstand. Voor de ouderen die zelfstandig wonen komt ook iets meer lucht. Ze mogen beperkt bezoek ontvangen van vaste personen. Mooi!

Het zijn kleine stapjes, maar het is wat. Beter extra voorzichtig nu dan straks weer terug moeten naar een manier zoals nu of wellicht nog strakker. Laten we ons er dan ook allemaal aan houden. Kleine stapjes zijn kleine stapjes. Wat op de loer ligt is dat mensen dan weer laconiek worden. Dat moet niet. We moeten elkaar blijven herinneringen aan de noodzaakt van de regels. We moeten niet in opstand komen zoals word opgeroepen door sommige leeghoofden op internet. Nee laten we gewoon ons houden aan de regels.

Wel wil ik mijn begrip uitspreken naar al die ondernemers die nog steeds hun deuren dicht moeten houden. De zogenaamde contactberoepen, de horeca. Allemaal ondernemers die het echt zwaar hebben. Echter is het even niet anders. Hoe moeilijk het ook is. Hou vol! Maak gebruik van de regelingen die er zijn. Informeer bij je gemeente hierover. ! Kijk waar je recht op hebt en vraag dat aan!!

Nog een maand dus in intelligente lockdown (met enkele versoepelingen). Een ongekende tijd, surrealistisch, vreemd en gek. Eentje voor in de geschiedenis boeken. Dit heeft nog niemand ooit meegemaakt. En hoopt dit ook nooit meer mee te maken.  Naast alle negatieve (economische, sociale, psychische) aspecten van de situatie waarin we verkeren zijn er ook mooie. Persoonlijk ben ik me bewuster van wat we normaliter wel hebben. De vrijheid om te doen wat we kunnen, de mogelijkheden die we hebben. Deze situatie heeft me ook weer dichter en hechter met mijn gezin gemaakt. Wij kunnen dus prima weken(maanden) bij elkaar op de figuurlijke lip zitten en op elkaar aangewezen zijn. Gaat prima. Naar de wereld kijkend heb ik geleerd dat het prima anders kan. We hoeven niet allemaal in de auto te stappen om elkaar fysiek op te zoeken. De techniek maakt het mogelijk om vergaderingen en meetings naar je huiskamer te halen. Heel effectief en vooral efficiënt. Geen reistijd meer, geen uitstoot, minder files. De natuur leeft helemaal op. Water word blauwer, lucht word schoner en de natuur groener.

Facebook Comments
Delen op Social media