Mondkapjesplicht

Ja we doen het zelf door ons niet te houden aan de 1,5 meter regel is het kabinet waarschijnlijk genoodzaakt om de mondkapjes te verordenen. Dit betekenend dat er in de openbare ruimte, Winkels en Horeca een mondkapje gedragen dient te worden. De 1.5 meter regel blijft ook intact. Wederom een beperking van de verworven vrijheden die wie in ons land hebben. De not-believers zijn hier niet alleen de oorzaak van. Zelfs de gelovende Nederlander kan zich maar moeilijk aan de de social distancing houden. Een mens is blijkbaar niet gemaakt om afstand van elkaar te houden.

Mensen vragen mij ook vaak wat ik er van denk, en zonder een kamp te kiezen ben ik me degelijk bewust van het risico dat we lopen met dit virus. Het oplopen van de ziekenhuis opnames is een feitelijk iets waar we moeilijk omheen kunnen. Het oplopen van het dodental met aanwijsbare reden de corona is niet gering. Echter hoor ik ook andere geluiden. En de wirwar van informatie maakt me soms dol. Om rust daarin te brengen beperk ik me tot de informatie van het RIVM en daarmee de overheid. Ik denk ook dat we niet anders kunnen en zolang de maatregels niet te extreem worden kan ik daar prima mee leven. Ik ben overigens ook overtuigd dat het afstand houden van elkaar de sleutel tot sukses is. We kunnen het meten namelijk. Minder mensen ziek- en verkouden, een terugloop van Corona-besmetting ten tijd van de intelligente lockdown en in Fryslân (daar waar we de meeste ruimte hebben) het minst aantal besmettingen. Deze informatie afwegende ben ik dan zo me zoveel mogelijk te houden aan de regels.

De herfst is ingeslagen en in het donker start ik nu s’ochtends de pc op. Het felle licht snijdt in mijn net geopende ogen. Slapen doe ik weer slecht en dat terwijl mijn lijf niet zoals een dik jaar geleden in mineur is. Ik ben fit, sport weer minimaal 3 keer per week, eet gezond, wandel dagelijks en ben momenteel nagenoeg blessure vrij. Mijn p.d.s. klachten zijn er nog maar heb ze redelijk onder controle. Mijn nieuwe functie binnen de overheid heeft dalen en pieken gekend. Door het veranderen van functie met direct een intredende corona-crisis is mijn creativiteit en flexibiliteit op de prof gesteld. Maar ik denk dat ik er tot nu toe positief ben uitgekomen. Ik heb vat op de functie, beweeg me makkelijk in de bestuurlijk- en politie kringen en zie de nut- en noodzaak van te maken besluiten.

Naast mijn thuis-werkplek is ook de rest van Franeker in duister omsloten. Het guurdere weer beweegt de winterjassen weer van de kapstok en de dikke truien en vesten worden weer uit de motten getrokken. Vaker omschreven duiken de kinnetjes van de kinderen weer in hun jas als ze op de fiets klauteren om naar school te gaan. Die van ons zijn inmiddels zelfstandig waar een knuist van vader of moeder niet meer nodig is. Een dikke kus en een aai over de bol is voldoende. Het haar netjes in een staart en daar gaan ze de inmiddels verdwijnende duister in. Tot straks.

De trouwe lezer wetende ben ik ene kickboks liefhebber en hou van Franeker. Bij Gym Merza komen deze twee liefdes samen. Afgelopen weekeind zijn 5 wedstrijdvechters afgereisd naar Den Haag om te strijden in de ring. Zaterdag was het voor de jeugd. Melle(10) en Ytzen (17) gingen de strijd aan. Voor beide de eerste partij en met “de beulig vol” zenuwen vochten de mannen of hun leven er van af hing. Voor de “kleine” Melle resulteerde dit in een overwelgdegnede winst. Door een salvo van Knieeen wist Melle mey gemak zijn tegenstander in een poitie te brengen dat hij weinig kon terugdoen. Voor Ytzen liep het slechter af. In zij meer ervaren tegenstan moest hij zijn meerder herkennen. Wel goed gevochten maar vlug de Gym weer in om d elaatse puntjes op de i te zetten.

Zondag gingen de volwassen de strijd aan. Jonathan begon en ik moet zeggen hij was timide en deed niet wat ie moest doen. Ik ken hem als een monster met ene drive die niet te stoppen is. Als ik met hem spar heb ik moeite om bij te blijven. Nu deed ie dat om wat voor reden niet. Door het wegblijven van zijn levensgevaarlijke de combinaties gaf ie de wedstrijd helaas aan de tegenstander. En toen kwam Sterre. De eerste dame die uitkomt voor de tevens door een dame aangestuurde gym. De protegé van de man van Marloes vocht als een leeuw. De boomlange Sterre had een kleinere maar zeker niet minder sterke tegenstander. Haar lengte benutte ze goed en raakte haar tegenstander met een aantal mooie trappen en stompen. Haar tegenstander kwam letterlijk en figuurlijk te kort. Sterre won met overtuiging haar eerste partij. Als Hekkensluiter mocht Jeroen aantreden. Ver weg in zijn capuchon weggedoken dribbelde hij de ring binnen. Ook Jeroen is als Sterre boomlang en straalt een rust uit. Van binnen kookt ie zo weet ik. Zijn laatste partij ook in Den haag eindigde voortijdig door een Neusblessure. Het was dan ook gebrand om te winnen. helaas voor Jeroen zijn tegenstander ook. Jeroen kwam te langzaam op stoom waardoor de eerste twee ronden niet in zijn voordeel waren. De derde ronde domineerde hij maar het was te weinig om de partij naar hem toe trekken. Ook verlies voor Jeroen.

D.m.v. de livestream op FB was ik er bij. Wat ik gezien heb zijn knokkers, bevlogen trainers en verzorgers, en thuis een sterke achterban in de vorm van vrienden, kennissen en familie. Daarnaast de Gym Merza Familie die hun trainingsmaten luidkeels aanmoedigden. Iedereen is trots dat de piepjonge Gym Merza, Gym Merza die terrein aan het winnen is in kickboksland. Ze zijn nog maar net begonnen. Maar zeker nog lang niet uitgevochten.

Facebook Comments
Delen op Social media