Op naar valentijn

Het is alweer 7 februari, en hoewel ik mijn blogs vaak op deze manier begin en daarmee een beetje in herhaling val is het natuurlijk ook gewoon zo. Alweer 7 februari, de dagen vliegen om en dat zelfs ten tijde van corona- en quarantaine- en alles wat er bij komt kijken. Ik ben- en samen met mij zijn mijn gezinsleden weer allemaal erop uit. Allemaal waren ze zoals ik eerder vermelde positief getest op Covid en de een was zieker dan de andere. Voornamelijk wat hoofdpijn- en verkoudsheidsklachten, een mild ziektebeeld. Ik ben de dans ontsprongen. Een bijzonder iets gezien ik in het verleden veelal de man was die ziek, zwak- en misselijk was. Toch een ferme weerstand daardoor opgebouwd of wellicht heb ik de X chromosoom die immuun is voor het gevreesde virus. Hoe wel ik steeds wel verkouden was- en bij tijd- en wijlen hoofdpijn had bleef ik maar negatief testen bij de GGD. Nou ja prima natuurlijk dus toen ik uit quarantaine mocht heb ik me dan ook gelijk laten boosteren. Daar heb ik trouwens wel last van. Een pijnlijke arm- en al dagen lichte hoofdpijn bij het opstaan. Het zal over gaan.

Het thuiswerkadvies is er ook nog steeds en dus blijf ik nog steeds thuis werken als het kan. Wel heb ik weer afspraken buiten de deur maar probeer die zoveel mogelijk te bundelen zodat ik deze op 1 of 2 dagen kan doen. Dat scheelt reisbewegingen en qua invulling is het voor mij ook prettiger. Het kantoor vermijd ik zo veel het kan. Mijn werk is al zo op het Hybride werken ingericht dat het ook niet noodzakelijk is dat ik overal fysiek aanwezig ben. Daar waar ik vanuit huis kan werken doe ik dat dus. Bellen, mailen, Facetimen, Teamsen, Zoomen- en skypen. Ik kan het allemaal.

Maar thuiswerken betekend ook de gehele dag mijn woning verwarmen. En dat kost tegenwoordig nogal wat. Wat schrok ik van mijn nieuw vastgestelde maandbedrag. Nagenoeg een verdubbeling. Dus ik ik kijken naar mijn verbruik. Nou dat lijk redelijk omlaag te zijn gegaan. Echter door een fixe verhoging van het de m³ prijs van het Gas betaal ik me scheel. Okay laten we duidelijk zijn dat ik het kan betalen er ook gewoon gezinnen zijn die dat niet kunnen. Ik heb een groot huis, veel kamers, veel radiatoren. Een oud huis dat ik inmiddels redelijk heb geïsoleerd maar een oud huis lekt nu eenmaal. Een fors gasverbruik tot gevolg natuurlijk. Het kan toch niet zo zijn dat we dit soort prijzen blijven betalen? En ja dan ga je denken hoe kan ik van het gas af. Electrische cv installatie, Zonnepanelen. enz enz . Ook een hele investering. Nou ja maar hopen op betere tijden.

Zoals de titel verraad gaan we op naar Valentijn, Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met bijvoorbeeld cadeautjes, bloemen of kaarten. Valentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari uit tot de dag van de Heilige Valentijn.

In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan. Ook de Nederlandse posterijen deden hieraan mee, door een valentijnspostzegel uit te geven. In 2007 deed 35 procent van de Nederlanders iets aan Valentijnsdag, in 2011 was dat gedaald tot 29 procent en in 2012 tot 24 procent. In 2015 daalde het verder naar 21 procent.

Eind jaren 2010 lijkt Valentijnsdag, in ieder geval in Nederland, weer aan populariteit te winnen. Zo werd Valentijnsdag in 2019 door 29% van de Nederlanders gevierd en onder millennials zelfs door 40%. Door de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende lockdown zagen wenskaartenshops zoals Kaartje2go en Hallmark in 2021 het aantal valentijnskaarten verdriedubbelen ten opzichte van het voorgaande jaar. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat de valentijnskaart ook steeds vaker naar familie wordt gestuurd. Uit een peiling blijkt dat bijna een op de drie wenskaarten ter attentie van ouders of schoonouders worden gestuurd. Overigens blijkt de feestdag vooral door vrouwen gevierd te worden: 84% van de valentijnskaart-verstuurders is vrouwelijk.

Valentijnsdag valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. De gewoonten die met de dag in verband staan hebben echter niets van doen met het leven van deze heiligen. Er bestaan verschillende heilige martelaren met de naam Sint-Valentijn. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon. Over Sint-Valentijn is geen enkel biografisch gegeven bekend.

In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur. Voor de Romeinen was dit destijds een belangrijk feest. Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. In 496 verbood paus Gelasius dit heidense feest. Er is echter geen verband tussen de afschaffing van de Lupercalia en het ontstaan van de Valentijnsdag. (bron Wikipedia)

Facebook Comments
Delen op Social media