Stemmen mensen

Vandaag is het de laatste dag dat het kan Stemmen voor de gemeenteraad. Als inwoner van Franeker ga ik dit zeker doen. Stemmen is belangrijk. Het is je recht en waarom zou je deze niet pakken. Op welke partij je ook stemt, zorg dat je met je hart stemt. Op de kieslijst vele bekenden van me. Ik begin me in een milieu te bewegen waarin politiek en lokale betrokkenheid groot is. Op wie ik ga stemmen dat hou ik voor mezelf. Maar ik ga zeker op een lokale partij stemmen. Een partij die er voor onze gemeente is. Die direct invloed heeft op mijn- en jouw leefomgeving.

En de oorlog in Oekraïne. Ik vind het verschrikkelijk. We zijn inmiddels 20 dagen onderweg en er lijkt wat schot te komen in de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Vele slachtoffers, inmiddels miljoenen mensen op de vlucht. Ik snap niet dat in deze tijd dit nog kan. Dat zo’ n idioot gewoon zijn gang kan gaan. Dat er niemand echt ingrijpt. Iedereen is bang voor een derde wereldoorlog. Iedereen staat er bij en kijkt er na. Ik heb hier veel gesprekken over gehad. De neutrale houding van sommige landen zie ik als een goedkeuring va het terreur dat Rusland, nee Poetin doet. Maar als we niets doen komt er sowieso een derde wereld oorlog. Ik hoop van ganse harte dat ze eruit komen. Dat de wapens worden neergelegd. Ik betwijfel het.

Het terroristische bewind van Poetin kan mijn inziens niet ongestraft blijven. Het plegen van oorlogsmisdaden, en schending van de mensenrechten is hier wat er gebeurd. De wereldorde moet ingrijpen. Gezamenlijk een vuist maken en Poetin op de knieën dwingen. Het is de enige manier. Daarnaast moeten we verder kijken en onderzoeken hoe we dit soort zaken in de toekomst kunnen voorkomen. Of is dit iets van alle tijden en is mijn betoog hierboven een uiting van mijn emotionele onkunde en onwetendheid?. Of mijn rotsvaste vertrouwen in de mens? Het kan het Anno 2022 nu dat dit gebeurd, zo dicht bij huis in een westerse maatschappij zoals de onze. Hoe kan het dat Amerika nu niets van zich laat horen. Waar is Biden als we hem nodig hebben. Hoe staat China in deze strijd.? Neutraal? Neutraal zijn is zoals ik eerder zei toekijken hoe iemand een weerloos persoon in elkaar slaat. En dan roepen ik ben neutraal. Nee dan ga je samen met omstanders er iets aan doen. Want samen sta je sterk en krijg je de krachtigste personen op hun buik met de handen op de rug gekneveld. We moeten niet bang zijn om in te grijpen. We moeten opstaan daar waar het nodig is. Hier is het nodig. We moeten met zijn allen zeggen tot hier- en niet verder.

Zoals ik zei hoop ik dat ” ze eruit” komen. Hoe dat er dan ook uit ziet. Hoe ga je na zo’ n veldslag weer met elkaar om. De haat jegens elkander was al enorm groot en is nu alleen maar groter geworden. De conflicten blijven. De uitdrukking de Russen komen heeft een hele andere lading gekregen. Maar toch moeten we de russen hier niet op aan kijken. Een groot deel (het grootste deel) van de Russische bevolking is het niet eens met wat er nu gebeurd. Het is een hele kleine groep. De aanhanger van Poetin. Veel militairen dachten dat ze op oefening gingen en stonden opeens aan het front van een ” echte” oorlog te vechten. Het dictatorialere regime is de oorzaak van deze verschrikkelijke uitbarsting van Russisch geweld.

En ja dan maken we ons nu dus op voor gemeenteraad verkiezingen. Mensen denken wat voor zin heeft het. Nou juist omdat wij leven in een democratie. Juist om het feit dat wij mogen stemmen op wat- en wie we willen. Juist nu is jouw stem Uber belangrijk! Laten zien dat wij in een democratie leven.

Facebook Comments
Delen op Social media