Versoepelingen. “Corona-Friesland-Franeker-Blog-24”

Gisteren zagen wederom miljoenen mensen de persconferentie aangaande de corona maatregels. Een versoepeling was uitgelekt en dit was ook wat de Ministers hebben aangekondigd. Een routekaart en een stip op de horizon. MP was echter heel duidelijk dat alle versoepelingen onder voorbehoud zijn van het gedrag wat we gaan vertonen. Voor dit laatste ben ik dus bang. Als ik zie hoe mensen in opstand kwamen de laatste weken dan vrees ik voor de komende tijd.

De versoepelingen in vele sectoren komen daar gewenst. Vele contactberoepen kunnen weer los als de maatregels van het RIVM worden nageleefd. Het schema op de website Rijksoverheid is duidelijk. (klik hier voor het schema). En terwijl ik het mooi vind voor deze contactberoepen, vind ik het ook gek. De 1,5 meter is hier niet te handhaven. Echter is het criterium dat het veelal kleine bedrijven zijn. De bezoekers vaak van lokaal zijn en dat er van te voren duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden. Okay. Prima. Ik kan weer een afspraak bij de Kapper en mijn tatoeëerder plannen. Hoppa!

Vanaf 1 juni kan de horeca ook weer gestaffeld open . beginnend met terrassen en binnen met aan maximum van 30 mensen (incl. personeel) , als het in juni goed gaat kan dat in juli verruimd worden naar 100 mensen. Het zou mooi zijn maar dat betekend nog steeds een zware tijd de komende weken. Ook vraag ik me af of er veel mensen op af komen. Mensen gaan in de horeca voor gezelligheid en beleving. Of is dit het nieuwe beleven.

Ook gaan de voorzieningen van de campings e.d. weer open. Ik hoop dat dit op tijd is voor de campings. Ik denk het wel. Het echte vakantie seizoen moet dan nog beginnen en ik verwacht dat veel Nederlanders in eigen land op vakantie willen. Nou ja willen. Misschien ook wel moeten gezien heel Europa nog in code oranje verkeerd. Code oranje betekend alleen buitenlandse reizen maken als het echt moet. Geen fun-reizen. Ik denk ook niet dat veel mensen daar dit jaar behoefte aan hebben. Ik niet tenminste.

En dan per september mogen ook de sportscholen weer open. Dit is echt een hele verdrietige boodschap voor alle sportschoolhouders. Ook de contactsporten mogen dan weer los. Nog dik drie maanden niet open betekend gewoon simpelweg vele faillissementen. Waar de leden nu nog trouw door betaalden zullen velen de betalingen storneren, misschien zelfs wel abonnementen opzeggen.  Ik ken ook verhalen van sportscholen die net open wilden. De hele toko verbouwd hebben en nu met lege handen staan. Hoe kom je in deze tijd aan betalende nieuwe leden? Nou niet. Ik hoop voor deze branche dat het kabinet dit vervroegd. We gaan het zien.

Maar zoals ik deze blog begon hangt het echt af van ons gedrag. En hier bedoel ik mee naast alle versoepelingen de basisregels: “Was uw handen, Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, Schud geen handen, Werk zoveel mogelijk thuis, Vermijd drukte”.  Tsja die laatste is weer lekker wollig. Vermijd drukte. Dit is lastig natuurlijk. Wat voor de één druk is, hoeft voor de andere niet zo aan te voelen. Daarnaast is de handhaafbaarheid van deze regel ook niet te doen. Dus een oproep om je gezonde verstand te gebruiken.

Ik hoop dat deze versoepelingen niet het averechtse effect krijgen en dat we straks in misschien wel een strenger regime komen. De meningen zijn hier echt over verdeeld. Ook het naar school gaan van de kinderen is voor sommige mensen spannend. En zelf zijn er genoeg mensen die hun kinderen zelfs thuis houden. Ik hou me aan de maatregels. Doe mijn kinderen naar school, ga weer sporten waar het kan en mag, vermijd de drukte en blijf zoveel mogelijk thuis aan het werk.  Want ook ik ben weer toe aan een beetje “normaal”.

Facebook Comments
Delen op Social media