Week 18 / 2020

Het weekeind inclusief koningsdag is geweest. Wederom een dag die de geschiedenis boeken in gaat. Een koningsdag zonder feest. Stil op straat. Iedereen thuis verscholen achter hun uitgestoken vlag en wimpel. Bijzonder om te zien. De maatregels voor de jeugd zijn wat versoepeld. Dat betekend niet dat de rest van de maatregels zijn versoepeld. Blijf nog steeds zoveel mogelijk thuis of in je buurt. Ga er alleen uit als het echt moet. Ga je even wandelen doe dit op een rustige plek. Het blijft gewoon tot de 20ste wat het is.

Ook ik heb natuurlijk naast alle thuisbezigheden even gewandeld en de noodzakelijke boodschap gedaan. Verbazingwekkend is dan toch het volk op straat. Het is ook logisch natuurlijk. De overheid sluit de winkels niet en dus trekt dat mensen. Je kan je de vraag altijd stellen wat is noodzakelijk om open te zijn. Vanuit ondernemers oogpunt is zoveel mogelijk open wenselijk. Echter vanuit het oogpunt die gezondheid heet zijn er vraagtekens. Dat is hetzelfde met de recreatie sector. De hoofdregel is “blijf zoveel mogelijk thuis” maar vervolgens mogen campings e.d. onder bepaalde voorwaarden open. Dat je dan reisbewegingen krijgt en wellicht een overbrenging van het virus van het ene gedeelte van het land naar de andere is dan iets wat niet vermijdbaar is. Echter heeft de overheid deze regels opgesteld.  Dat het vragen oproept is een feit. Wat mag wel en wat mag niet?.

Kijk nu naar de heropening van de IKEA, lange rijen voor deze winkel. Is het noodzakelijk? Misschien economisch gezien maar verder niet. Ik krijg veel mailtjes met de vraag wat ik er van vind. Als ambtenaar voor een gemeente is het dan lastig om te antwoorden. Ik conformeer me aan de regels maar roep een ieder altijd op ook zelf verantwoordelijkheid te nemen. Voorbeeld: Ik wilde afgelopen weekeind klussen, ik had hier iets voor nodig wat ik bij de karwei in Franeker wilde halen. De Karwei is open en het is toegestaan hier heen te gaan. Ik stapte in de auto en kwam aan bij de Karwei. Ik keek en zag een lange rij. Een niet wenselijke situatie. Ik besloot de klus te laten voor wat het is, en de auto om te keren. Ik nam mijn eigen verantwoordelijkheid. Het voelde niet goed en dus deed ik het niet. Ik denk als iedereen op deze manier de situatie benaderd het goed komt.

Ook over de sport gaan er veel onduidelijkheden in de ronde. Tot 12 jaar mag er in groepsverband buiten getraind worden en hoeft de 1,5 meter regel niet in acht te worden gehouden. Trainers e.d. houden wel afstand en geen ouders die toekijken ook niet op afstand.  Van 13 tot 18 mag er ook buiten in groepsverband getraind worden echter is hier wel de 1,5 meter van toepassing.

De 7de week van de corona quarantaine, 7 weken van aanpassen, er om denken, voorzichtig zijn en vooral op jezelf en je gezin aangewezen zijn. Er is wat verruiming maar laten we het niet verpesten en allemaal weer de boer op gaan. We zijn er nog niet. Hou vol, blijf gezond!

Facebook Comments
Delen op Social media